Piilotettu aarre



Asiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Wikipedia-artikkelit

Piilotetun aarteen Johanna Janhonen on päivittänyt satoja Wikipedia-artikkeleja toimeksiannosta. Hänellä on siis paljon kokemusta siitä, miten Wikipediaa kannattaa muokata ja hän voi paitsi muokata teihinkin liittyviä sivuja myös vetää työpaoja, joissa hän opettaa teille Wikipedia-päivityksen salat.

Miksi näkyvyys Wikipediassa on tärkeää?

Wikipedia-liike teki tietosanakirjaliiketoiminnasta kannattamatonta ja tänä päivänä Wikipedia onkin ainoa ajantasainen suomenkielinen tietosanakirja. Se kuuluu myös, kuukaudesta vähän riippuen Suomen 5. tai 6. suosituimpien nettisivujen joukkoon. Myös Google arvostaa Wikipedia-sisältöä ja nostaa ne usein ensimmäisten hakutulosten joukkoon, mikä nostaa myös yrityksen uskottavuutta ja löydettävyyttä.Osa Piilotetun aarteen asiakkaista onkin kertonut, että Wikipedia tuo eniten liikennettä heidän verkkosivuilleen. 

1. Wikipediaa pidetään puolueettomana alustana ja siihen luotetataan:

2. Wikipedia-näkyvyys generoi lisää näkyvyttä. Kiireiset toimittajat käyttävät Wikipediaa taustatietojen hakemiseen, mutta myös tutkijat hyödyntävät sitä.

3. Wikipediaa käytetään päätösten teon tukena

 

Piilotetun aarteen Wikipedia-tuotteet

Piilotettu aarre tarjoaa Wikipediaan liittyen

Johanna Janhonen & Wikipedia

Johanna perusti oman Wikipedia-käyttäjätunnuksen suhteellisen myöhään, vasta vuonna 2009. Wikpedia-päivityksiä hän on reilussa 5 vuodessa tehnyt pari tuhatta, luonut kymmeniä uusia artikkeleita ja muokannut satoja artikkeleita. Wikipedia-inspriaation hän sai vuonna 2010 Gdanskissa järjestetyssä Wikimania-konferenssissa. Vuonna 2014 Johanna liittyi Wikimedia Suomi ry:hyn ja vuoden 2014 alusta hän on kuulunut sen hallitukseen. Hallitustyöskentelyn ohessa hän on luonut verkostoja muiden maiden Wikimedia-liikkeen aktiiveihin, huhtikuussa Berliinissä Wikimedia-seminaarissa ja elokuussa Lontoossa Wikimaniassa. Wikimanian yhteydessä hän osallistui myös Wikimedia UK:n järjestämään Wikimedia-kouluttajien koulutukseen ja Wikimedia-hallituskoulutukseen. Wikimaniassa hän kuvasi paljon wiki-aiheisia haastatteluja.

Kuka Wikipediaa yleensä päivittää?

Wikipediaan tuotetaan sisältöä yhteisöllisesti, mutta sisällöntuottajia on vain murto-osa kaikista Wikipedian lukijoista. Alla olevassa videossa esiintyvä James on hyvin tyypillinen muokkaaja: nuori mies, joka käyttää vapaa-aikaansa kirjoittamalla omista mielenkiinnonkohteistaan.

Wikipedia on maailman suurimpia vapaaehtoisprojekteja

Wikipedian kunnianhimoinen tavoite on tarjota kaikille maailman ihmisille tietosanakirja näiden omalla kielellään. Vuonna 2010 ensi-iltansa saaneessa Truth in numbers? – elokuvassa näytetään, kuinka Jimmy vie cd-levyille poltettuja Wikipedioita kehittyvien maiden kouluihin – Wikipediaa voi siis käyttää myös ilman internet-yhteyttä. Joissakin kehittyvissä maissa operaattorit ovat lähteneet mukaan myös Wikipedia Zero -hankkeeseen, jossa Wikipediaa saa käyttää ilmaiseksi kännykän kautta, mikä tuo ihmiskunnan tiedon vaikkapa niiden koululaisten ulottuville, joilla ei ole varaa koulukirjoihin.

Idea Wikipediaan syntyi, kun Jimmy Wales oli tutustunut 1990-luvulla Ward Cunninghamin kehittämään wikikonseptiin. Voisikohan wikillä tehdä yhteisöllisen tietosanakirjankin? Yhden epäonnistuneen tietosanarkijaprojektin (Nupedia) jälkeen Jimmy avasi työntekijänsä Larry Sangerin kanssa Wikipedian 15.1.2001 ja loppu on historiaa. Suomenkielinen Wikipedia avattiin seuraavana vuonna artikkelilla Kaskinen.