Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Arkea somessa

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 8.2.2017

Tutkija Janne Matikainen kommentoi Trendi-lehdessä taannoin ihmisten somepäivityksiä. Sosiaalisen median piti tehdä ihmisistä tasa-arvoisia, ennen saimme lukea vain toimittajien kirjoituksia, mutta nyt kuka tahansa voi olla sisällöntuottaja. Meillä on väylä, jossa ilmoitamme karanneista koirista, huonostikäyttäytyvistä asiakaspalvelijoista ja iloisista perheuutisista. Jippii!

Nyt kun edelläkävijät ovat olleet somessa jo kymmenisen vuotta, tasa-arvo alkaa olla kaukana. Matikainen kertoi, että somessa on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät “pääse ääneen”. He sensuroivat itse itseään, sillä arki on useimmiten niin tasaisen harmaata, että siitä on vaikea keksiä mielenkiintoisia päivityksiä. Facebook itsekin harmittelee sitä, että ihmiset jakavat siellä entistä vähemmän omia kuulumisiaan, vaikka se on pitkälti sen omaa syytä. Ensinnäkin Facebookin algoritmi tuo eteemme vain niitä kaikista tykätyimpiä päivityksiä, joten herää ajatus, että omissa päivityksissä täytyy olla jotain vikaa, kun niihin ei juuri reagoida. Katseltuamme muiden elämän tähtihetkiä omasta “töihin-kauppaan-kotiin-harrastukseen-nukkumaan” -arjesta ei sitten löydy mitään kerrottavaa. “Olin aamuvuorossa, ostin K-kaupasta perunoita ja tein niistä perunamuusia ennen illan lätkämatsia. Huomenna ajattelin repäistä ja tehdä muusinlopusta perunapiirakoita!”. Öh, no sepäs oli mielenkiintoista.

On hieman eri asia kertoa arkiaskareista kahvipöydässä tai pienen piiriin Whatsapp-ryhmässä, kuin jakaa niitä puolitutuille Facebook-kavereille, joita voi olla satoja tai tuhansia. “Miksi minun pitäisi kertoa omasta elämästäni netissä?”, ihmettelee tiedottajatuttavani.

Tein Twitteriin kyselyn Facebookin käytöstä. 28 anonyymistä vastaajasta 54% ei kerro siellä juuri mitään itsestään, 25% jakaa arkikuulumisiaan usein, 18% kertoo lähinnä työstään ja 3% jakaa usein linkkejä. Tein saman kyselyn myös vanhoille työkavereilleni yhteisessä Facebook-ryhmässämme. 13 vastaajasta 46% ei kerro juuri mitään, 31% kertoo usein arkikuulumisiaan, 15% jakaa paljon linkkejä ja 7% kertoo Facebookissa lähinnä työstään.

Somessa eniten näkyvyyttä saavatkin ne, jotka osaavat sanoittaa ja kuvittaa elämänsä ja katsoa arkea vähän eri näkökulmasta kuin muut. Minunkin kaveripiiristäni löytyy ihmisiä, jotka hauskuuttavat muita päivittelemällä uuden kahvinkeittimen ominaisuuksia tai meikkilaukusta löytyvää puukkoa. Jos sinä haluat, ettei sinun Facebook-virrastasi täyttyisi vain tähtihetkistä ja uutislinkeistä, voit yrittää opettaa algoritmia peukuttamalla myös niitä “harmaan arjen päivityksiä”.

Johanna Janhonen teki aihetta pohtiessaan yrittäjän arjesta kertovia julkisia Facebook-päivityksiä facebook.com/jjanhone.