Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Eläkeläiset LinkedIn:ssä?

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kirjoitus on julkaistu alunperin kolumnina Suur-Jyväskylän Lehdessä 15.4.2015

Taannoin eräs eläkeläisrouva kääntyi puoleeni LinkedIn:iin liittyvän ongelmansa kanssa. Hän oli lomaillut ulkomailla huoneistohotellissa ja saanut sittemmin paikan omistajalta kutsun liittyä LinkedIn:iin. Rouva epäili, että kutsun takana oli toive siitä, että hän suosittelisi kyseistä lomapaikkaa muillekin ja koska hän pitää paikasta, hän otti toiveen vakavasti. LinkedIn oli hänelle vieras palvelu ja hän halusi tietää muun muassa siitä, joutuuko sen käytöstä maksamaan tai velvoittaako palveluun liittyminen johonkin.

Siinä missä moni on ottanut Facebook-kavereikseen vain ystäviään, LinkedIn-verkostot voivat olla paljon laajemmat. On ehkä luontevampaa lähettää ohimennen seminaareissa tavatuille ihmisille LinkedIn-kutsu kuin kaveripyyntö Facebookiin. LinkedIn on (ainakin toistaiseksi) ilmainen palvelu. Siinä on kyllä maksullisiakin ominaisuuksia, joista on hyötyä esimerkiksi työnhakijoille ja myyjille, mutta ilmaisillakin ominaisuuksilla pärjää pitkälle. Ja tietenkään LinkedIn:ssä ei ole mikään pakko jakaa työhistoriaansa tai hyväksyä kaikkia verkostoitumispyyntöjä.

linkedin_laatta2LinkedIn tunnetaan parhaiten sen tarjoamista ansioluettelo-, suosittelu- ja työnhakumahdollisuuksista. Ja osa eläkeläisistäkin aloittaa uuden uran, ehkä yrittäjänä, järjestöaktiivina tai nuorempien mentorina. He pysyvät LinkedIn:in avulla ajan hermolla lukuisten keskusteluryhmien ja päivittäin ilmestyvän Pulse-nettilehden avulla. Mutta jos ei halua tehdä eläkkeellä töitä, voiko palvelun rauhassa unohtaa? Ehkä, mutta keksin kyllä eläkeläisille syitä liittyä LinkedIn:iin.

Hyppy työelämästä siviiliin voi helpottua, kun vanhat tutut tavoittaa työsähköpostin sijaan LinkedIn:in yksityisviestien avulla. Eläkeläistä ehkä kiinnostaa, mitä entisellä työpaikalla tapahtuu ja mitä vanhoille työkavereille, tuttaville tai vaikka sukulaisten lapsille kuuluu, ovatko he saaneet ylennyksiä, vaihtaneet työpaikkaa tai valmistuneet uuteen ammattiin. Tai ehkä eläkeläisellä on osakkeita yrityksissä, jotka tiedottavat tekemisistään LinkedIn:ssä. Joku auttavainen sielu taas haluaa käyttää työelämänsä aikana luomia suhteita edistääkseen tuttaviensa uraa tai markkinoidakseen yritystä, jonka palveluista hän itse pitää – yhdellä napin painalluksella voi joskus saada ihmeitä aikaan! Ja eläkeläiset tarvitsevat toisinaan itsekin verkostojensa apua etsiessään ammattilaisia rakennusmiehistä asianajajiin, kiropraktikoista kampaajiin…

Päätä siis itse, tarvitsetko LinkedIn:iä eläkkeellä eli mieti miten ison aidan työelämäsi ja sen jälkeisen ajan välille rakennat!