Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Halutaan seuraajia someen!

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä juttu on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 18.2.2015. 

Blogissani vierailee usein ihmisiä, joita kiinnostaa se, miten eri somepalveluissa saa seuraajia ja siksi bloggasin pari viikkoa sitten otsikolla ”Miten saada Instagram-seuraajia”. Somettaminen tuntunee turhalta, jos kukaan ei ole näkemässä. Seuraavia vinkkejä soveltamalla saat seuraajia niin Instagramiin kuin muihinkin somepalveluihin.

Ensinnäkin kannattaa perustaa julkinen tili, yksityiset tilit kun ovat nimensä mukaisesti piilossa suuren yleisön silmiltä. Yksityisyydestä puheenollen on ollut mielenkiintoista seurata, miten alunperin julkista Instagram-tiliä pitäneet some-julkkikset ovat myöhemmin perustaneet myös yksityisen tilin – hekin siis kaipaavat välillä yksityisyyttä.

Toiseksi kannattaa miettiä, millaisia kuvia palvelussa jakaa. Onko se matka- tai ruokapäiväkirjasi, koirakuva-albumisi, luentomuistiinpanojesi jatke, paikka jakaa päivän asuja, hassuimpia kirjoitusvirheitä tai parhaimpia bileitä? Jos jaat itsestäsi päivittäin kymmenien kuvien avulla kaiken mahdollisen aamukahvikupistasi katselemiisi tv-ohjelmiin, lenkkipolustasi uusiin asusteisiin ja sukulaisvauvoista työpaikan kuulumisiin, voi olla, ettet saa niin paljon seuraajia kuin keskittymällä vähän pienempään aihepiiriin ja rauhallisempaan julkaisutahtiin. Alkukuussa 150 Instagram-käyttäjää kertoi tekemässäni kyselyssä, että yritykset saavat parhaiten seuraajia jakamalla inspiroivaa tai viihdyttävää sisältöä. Eli hymy päivässä pitää seuraajatkin lähellä?

Kun julkaiset kuvia, tarkkaile sitä, miten niihin reagoidaan. Kun sinulle paljastuu, millaisista kuvista tykätään eniten, voit jatkossa ottaa lisää samantyyppisiä kuvia ja houkutella siten uusiakin seuraajia. Instagram ja erilaiset Instagramin kylkeen tehdyt sovellukset tarjoavat paljon filttereitä eli kuvasuo(dat)timia, joilla tylsäänkin kuvaan saa uutta hohtoa. Nämä kannattaa kuitenkin yleensä jättää rauhaan: Dan Zarellan viime syksynä tekemän selvityksen mukaan muokkaamattomista kuvista tykätään eniten.

Jos haluat saada vaikka sata seuraajaa, seuraa ensin itse tuhatta tiliä – mitä enemmän seuraat itse, sitä enemmän sinuakin seurataan. Sopivia seurattavia voi löytää vaikka seuraajiesi seurattavista, sinua kiinnostavilta avainsanoilta tai Instagramin omista ehdotuksista. Muutenkin kannattaa olla aktiivinen, tykätä muiden kuvista, kommentoida niitä ja kokeilla erilaisia #avainsanoja.

Mutta, mutta… Instagramia voi käyttää ihan omaksi ilokseenkin, siellä on helppo jakaa pieniä paloja omasta elämästään tuttaville ja samoista asioista kiinnostuneille, kaikkien ei suinkaan tarvitse hamuta suuria seuraajamääriä. Minulle Instagram on paitsi noiden palojen jakamista myös tilaisuus oppia ja seurata ajankohtaisia asioita.