Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Hei hei mitä kuuluu

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 18.5.2016

Somesta on tullut osa suomalaisten arkea ja Facebookissa alkaa olla jo paljon eläkeläisiäkin. Vastikään pari 70-vuotiasta tuttuani liittyi pitkän vastustelun jälkeen Facebookiin, koska he halusivat seurata nuorten sukulaistensa päivityksiä. Nyt palveluun oli jo jääty koukkuun: jopa kesken sukujuhlien pitää tarkistaa oma uutisvirta! Päivitys, tili, feedi, seinä, seuranta, yv (=yksityisviesti) – uudelle käyttäjälle Facebook-termit kuulostavat melkein heprealta. Somekouluttajana minusta taas tuntui aika hellyttävältä lukea äitienpäivänä entisen luokkakaverini päivitys, jossa hän neuvoi äitiään, että “tästä saat muuten tykätä pyytämättä minulta siihen lupaa”.

Viime marraskuussa julkaistussa Tilastokeskuksen tutkimuksessa paljastui, että ruuhkavuosiaan elävät ovat ainoana ikäryhmänä vähentäneet somen käyttöään. 40-vuotiaat ystäväni kertovatkin, että Facebookista on tullut aika tylsä paikka, kun ihmiset jakavat siellä lähinnä linkkejä uutisiin ja kolumneihin ja muuten virta on mainoksia pullollaan. Lapsensa kiusaamisesta Facebookissa kertonut ja asialle jakoja halunnut äiti taas ihmetteli, kun toimittaja lähestyi häntä asian tiimoilta: “Enhän minä ole vielä ehtinyt jutella asiasta kiusaajan vanhempien kanssa!”. Ennen somepäivitystä kannattaakin miettiä, kuinka suurta julkisuutta omille asioilleen tahtoo, somehitit kun ovat nykyään mediassakin hyvin yleinen jutun aihe.

Nuorillakin on Facebook-tilit, mutta he päivittävät kuvakuulumisiaan enemmän Instagramiin. Mutta “arki” saattaa olla näistäkin kuvista kaukana, sillä niitä tuunataan paitsi Instagramin omilla suodattimilla, myös muilla sovelluksilla. Tekemäni Instagram-kyselyn mukaan puolet alle 20-vuotiaista käsitteleekin kuviaan Instagramin ulkopuolella, yli 30-vuotiasta vastaajista näin toimii vain kolmasosa. Nuoriso on Instagramissa myös tavoitteellisesti, sillä peräti kolmannes heistä seuraa tiliinsä liittyviä tietoja jonkin toisen palvelun avulla. Eräskin alle 13-vuotias käyttäjä kertoi haluavansa nähdä nopeasti, ketkä hänen seuraajistaan ovat lopettaneet seuraamisen ja mitkä ovat hänen tykätyimmät kuvansa. Vaikuttaakin siltä, että nuoriso on ymmärtänyt henkilöbrändin merkityksen ja siksi heidän Instagram-tileiltään ei niitä arkisia kuvia juuri löydy. Ne jaetaan muualla, vaikka Snapchatissa, josta sisältö häviää vuorokauden sisään. Luokan oma Whatsapp-ryhmä taas saattaa yön aikana kerätä satakin viestiä. Onko luokan kingi nykyään se, joka on viimeisenä hereillä? Nuorten vanhemmat tietävät, että pahin rangaistus teinille on kännykän takavarikointi – siinähän joutuisi hetkessä ihan pihalle muiden kuulumisista!