Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Jaettu joulukalenteri tuplaa ilon

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän lehdessä 17.12.2014

Hahmo joulu2014jj_lumiOlen kehittänyt itselleni erikoisen jouluperinteen: jo 12 kertaa olen tehnyt nettiin nukkekotiaiheisen joulukalenterin. 12 kertaa 24 luukkua on aika paljon täytettäväksi, siksi toteutankin kalenterini yhdessä muiden nukkekotiharrastajien kanssa. Tällä kertaa Mini treasures wikiin tehdyssä kalenterissa on mukana suomalaisten lisäksi osallistujia muun muassa Kanadasta ja Kreikasta ja jännityksellä seuraankin, mitä pientä kivaa luukuista vielä paljastuukaan.

Kaksitoista vuotta sitten vain harvalla oli digikamera taskussa, toista on tänään ja siksi netistä löytyykin joulukalentereita joka lähtöön. Moni yritys käyttää joulukalentereita päivän tarjousten ilmoitteluun tai tekee blogiinsa työntekijöistä 24-osan haastattelusarjan. Mutta osaavat muutkin! Laukaan kunnan Facebook-sivun joulukalenterin avulla opitaan uusia asioita kunnasta, Rauman kaupunki taas opettaa YouTube-kalenterissaan rauman murretta. Lastenkirkko on tehnyt pelikalenterin, jossa erilaisia jouluun liittyviä symboleita etsitään kartalta ja Muita ihania -blogin Tiina ilahduttaa kauniilla käsialalla kirjoitetuilla jouluisilla lauseilla.

Jouluun voi laskeutua monella tavalla, vaikka tekemällä kaverille joulukalenterin, jossa on joka päivälle jouluisia tehtäviä tyyliin ”nauti tänään kaakaot vaahtokarkkien kera” tai ”asenna tablettiisi jouluradio”. Kalenterin avaajaa pyydetään tietysti jakamaan tehtäväkuvat Instagramissa, jotta antaja näkee toteltiinko häntä. Instagramista onkin tullut osa monen arkea, tapa dokumentoida elämän pieniä ja isoja hetkiä itselle, läheisille ja muillekin. Minä ja nettituttuni Mare instaamme kilpaa nukkekotiaiheisia joulukalenterikuvia, mutta löytyy sieltä vanha kunnon partiokalenterikinLapset ovat kehittäneet Instagramissa kulovalkean lailla levinneen joulukalenterin, jossa jaetaan tänään shoutteja eli mainostetaan Instagram-kavereita omille seuraajille, huomenna taas esitellään reppuja.

Huili-lehdestä löysin aikuisille sopivan joulukalenteri-idean, jonka avulla mekin pääsemme avaamaan yllätysluukkuja. Jouluraivauskalenterissa avataan joka päivä jokin kaappi tai laatikko, jonka sisältö käydään läpi. Kierrätykseen viedään kaikki sellaiset tavarat, joita ei ole tarvittu vuoteen, joille ei keksitä mitään käyttöä tai joihin liittyy ikäviä tunteita. Näin saadaan tilaa uusille joululahjoille – tai parhaassa tapauksessa löydetään muinoin kadotetut aarteet.

Kalentereihini tulee muuten kuvia Käsityön museon jouluisesta ikkunasta, jonka paikalliset nukkekotiharrastajat ovat koristelleet, käypä katsomassa, jos et ole vielä ehtinyt. Iloista joulun odotusta ja paljon pieniä yllätyksiä sinullekin!