Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Lomailijan some

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu kolumnina Suur-Jyväskylän lehdessä 11.6.2014

Viime vuonna bloggasin some-ohjeita kesälomailijoille. Ne poikkesivat tavanomaisista ”laita Facebook lomalla kiinni” -ohjeista ja ehkä siksi niitä jaettiinkin ennätysvilkkaasti. Siksi päätin jakaa samoja ohjeita nyt teille.

Ensiksi kehotan rikkomaan arkirutiinit. Jos yleensä lähinnä seuraat sivusta muiden päivityksiä sosiaalisessa mediassa, yllytän sinua kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun itse osallistut. Parhaassa tapauksessa saat hyviä vinkkejä tai löydät itsestäsi uusia puolia. Tai jos yleensä suorastaan elät somessa, yritä pärjätä yhdellä tunnilla päivässä.

Toiseksi neuvon tekemään tilaa uudelle. Olet ehkä alkanut seurata (esimerkiksi palkintojen toivossa tai kavereiden pyynnöstä) yhtä jos toistakin tahoa, joiden sisällöt eivät oikeasti sinua kiinnosta. Käytä siis valtaasi ja piilota kyseiset päivitykset näkyvistäsi ja etsi tilalle mielenkiintoisempia juttuja. Kurkkaa esimerkiksi, löytyykö suosikkikirjailijasi tai -artistisi somesta tai anna esimerkiksi toimittajille suoraa palautetta heidän jutuistaan Twitterin kautta.

Lomalla ehdit myös opetella uusia temppuja tai palata jonkin vanhan rakkaan asian pariin. Ota selvää, miten perheesi ja tuttavasi käyttävät eri palveluita, kysy vaikka nuorisolta apua Instagram-kuvapalvelun tai WhatsAppin (chattipalvelu kännykässä) valloituksessa tai hio LinkedIn-profiilisi kuntoon lankomiehen avustuksella. Sadepäivänä voit vaipua nostalgiaan ja katsoa mitä kuuluu blogeille ja keskustelupalstoille, joita seurasit ahkerasti vielä joitakin vuosia sitten. Tai ehkä ehdit viimein etsiä kauan sitten kadonneet koulukaverisi? Netistä ei lukeminen tai tekeminen kesken lopu!

Oleellinen osa kesää on säilöntä. Jos voikukkamarmeladi tai mansikkamehu tuntuu liian työläältä, voit tallettaa kesäsi digitaalisesti. Kuvaa ympäristöäsi, rakkaitasi ja itseäsi, tee videoita huvipuistopäivästä tai näkemistäsi eläimistä, kerää kasaan hyvät linkit tai kirjoita lomalla kolutuista paikoista arvosteluita nettiin.

Viimeinen vinkkini liittyy loman tarkoitukseen: kun rentoutuu, uusille ideoille ja ajatuksille tulee tilaa. Kun siis saat jonkin töihin liittyvän ajatuksen, laita se äkkiä talteen töihinpaluuta varten ja unohda sitten koko asia. Vaihtoehtoisia paikkoja ideoiden kirjaamiseen löytyy eri some-palveluista, mutta perinteinen vihkokin toimii. Jos kuulut siihen joukkoon, joiden ensimmäiset työpäivät loman jälkeen kuluvat sähköpostien perkaamisessa, lähetä kesäinen ideasi itsellesi sähköpostilla jonkun mukavan kuvan kera (kuvalla korvaat tietysti tietokoneesi vanhan taustakuvan).

Rentouttavaa kesää teille, vietittepä sitä sitten somessa tai sometta!