Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

#LomallaSuomessa

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 20.5.2015

Matkustelu on ehkä hauskin tapa tukea kotimaista työllisyyttä! Matkailutoimialat työllistävät 140 000 ihmistä, joista kolmasosa on alle 26-vuotiaita. Vuonna 2013 Suomessa kirjattiin 20 miljoonaa vuosittaista yöpymistä, joista suomalaisten osuus oli 70 prosenttia. Jos siis halutaan nopeaa kasvua kotimaan matkailuun, täytyy kai saada suomalaiset lomailemaan entistä enemmän kotimaassa? Siksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys SUOMA ovat aloittaneet työ- ja elinkeinoministeriön suojeluksessa yhteisen kampanjan.

”Matkailu- ja ravintola-ala on yksi harvoista Suomen potentiaalisista kasvualoista. Alalle voi syntyä 30 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä”, sanoi MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. PAMin puheenjohtaja Ann Selin totesi, että ”Matkailualalle syntyvät työpaikat myös pysyvät kotimaassa, sillä Järvi-Suomesta tai Kolin upeista maisemista ei voi nauttia muualla”. Selin unohti, että maisemia on hyvin helppo jakaa ja ihailla netissäkin eikä mene varmaan kauan siihenkään, että pääsemme nauttimaan virtuaalimatkoista kotoa poistumatta. Toivon kuitenkin, että ihmiset arvostavat jatkossakin aitoja suomalaisia kokemuksia. Meidän täytyy vain oppia markkinoimaan niitä kunnolla ja tähän tarvitaan joukkojen voimaa.

Tehokkainta markkinointia eivät nimittäin tee matkailuorganisaatiot vaan ihan tavalliset ihmiset. Somen avulla tuttujen vinkit tavoittavat meidät myös silloin, kun emme ole toisiamme pitkään aikaan nähneet. Olet jo perillä -kampanjassakin some on nostettu merkittävään rooliin: oletjoperilla.fi-nettisivulle nostetaan Instagramista kuvia, joissa on mukana #lomallasuomessa-tunnus.

Loppuun pari vinkkiä minultakin. Oulussa Wanhan talon tavarat -liike myy talonpoikaisantiikkia, voit ostaa sieltä itsellesi vaikka nostalgisen opetustaulun. Näin siellä mm. maailman suurimman peltisen kahvipurkin ja kuulin siihen liittyvän tarinan. Mielenkiintoisia tarinoita kuulin myös Mikkelissä GalleriArissa, jossa vanhassa talossa esitellään uutta taidetta ja tehdään jännittäviä markkinointitempauksia, joihin liittyvät kaakelit, tapetit ja vanhat autot. Pyhäjärvellä taas yrittäjäperheen keräilyharrastus on karannut hieman käsistä, kun ensin oli keksitty ruokapaikalle nimeksi Vaskikello, ostettu ulko-oven pieleen yksi messinkikello ja nyt erilaisia vaskikelloja on jo 1500 ja kokoelmasta on kasvanut maailman suurin. Hankasalmen Revontulesta taas löytyy viihtyisä 1950-luvun tyyliin sisustettu Bowling Diner, jossa ruokaa saa sulatella vaikka kiipeämällä seinälle Hämähäkkimiehen perään.

Mitäs sinä haluat suositella?