Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Oppeja tulevaisuuteen

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 17.6.2015

Viestittelin taannoin vanhan työkaverini kanssa. Hän huomautti, että yrittäjyyteni näkyy vievän minua mielenkiintoisiin paikkoihin. Totta, tänä keväänä olen miettinyt esimerkiksi tulevaisuuden koulua. Ekokoulu-hankkeessa Laukaaseen suunnitellaan kolmen kylän yhteistä kyläkoulua. Ekokouluja on Suomessa muitakin, mutta Laukaan koulu eroaa niistä siinä, että se on ekologinen hyvin monella tavalla: sen rakentamisessa käytetään puuta, siitä halutaan energiaomavarainen, koululaisille tarjotaan runsaasti lähiruokaa ja koulukyyditkin hoidetaan biokaasun voimin. Ekokoulu tukee paikallista yrittäjyyttäkin: parhaillaan kouluun etsitään mm. ruuan tuottajia ja laittajia, päiväkotiyrittäjää ja biokaasumateriaalien tuottajia. Uutta hankkeessa on myös avoin tiedotus, jota teen Ekokoulun blogissa muun muassa videoiden avulla.

Tuttavani taas kertoi opiskelleensa 3D-tulostusta ja työllistyneensä sen avulla. Kun tutustuimme Nokian harjoittelijoina 17 vuotta sitten, emme osanneet kuvitella tulevia töitämme: mikä ihmeen 3D-tulostus ja mitä ihmeen nettivideoita (sen ajan tekniikalla jo nettikuvien katselu oli välillä tuskastuttavan hidasta).

Moni jännittää parhaillaan pääsykoetuloksia. Joku tietää jo varmasti, mitä haluaa työurallaan tehdä, toisella ei ole siitä aavistustakaan. Minä hain aikanaan toimittajaksi, mutta kun se ei tärpännyt, luin itseni ensin ulkomaan kaupan yo-merkonomiksi ja sitten maisteriksi. Yliopistossa luin tilastotiedettä ja sivuaineinani matematiikkaa, tiedotusoppia, ohjelmointia ja hypermediaa (lue: teimme nettisivuja).

Viime kesänä havahduin: yrittäjänä pääsen käyttämään lähes kaikkia opiskelemiani juttuja. Yrittäjä tarvitsee kaupallista osaamista, tilastotieteestä on hyötyä koulutusmateriaalien ja sometutkimusten teossa, ohjelmoinnin perusteet auttavat somepalveluiden kanssa ja nettisivujakin teen edelleen. Ja kas kummaa, vaikken nuorena toimittajaksi päässytkään, olen nyt verkkotoimittaja – omassa blogissani.

Viime kuun luetuin bloggaukseni käsitteli muuten Jyväskylän yliopistossa kehitettyä Ekapeliä, jonka tulevaisuus on vaakalaudalla. Tuohduin kovasti, kun asiasta kuulin: jos Suomessa halutaan kehittää digitaalisia oppimisympäristöjä, ei olemassa olevia ja tutkitusti hyviä palveluja kannata suinkaan lopettaa vaan alkaa viedä niitä ulkomaille, jossa suomalaisella osaamisella on yhä arvonsa.

Toivotan siis onnea opintoihinne! Valitkaa kursseillenne erilaisia asioita, joista olette kiinnostuneita. Ennemmin tai myöhemmin löydätte kyllä opeille käyttöä, kuten esimerkilläni halusin osoittaa.