Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Sata naista Wikipediaan

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 16.3.2016.johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Viime viikon naistenpäivää vietettiin uudella tavalla: Helsingissä järjestettiin Suomen tähän mennessä suurimmat Wikipedia-talkoot. Tasa-arvoa korostavana päivänä oli hyvä tilaisuus kertoa, että vaikka Wikipedian lukijoista lähes puolet on naisia, sen muokkaajista heitä on vain noin 15 prosenttia. Enemmistölle Wikipedian päivittäjistä kyseessä on rakas harrastus ja siksi suurin osa Wikipedian sivuista kertookin siitä, mikä miehiä vapaa-ajalla kiinnostaa. Niinpä esimerkiksi suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista naisia käsittelee vain 17,5 prosenttia.

Helsingin yliopiston kirjaston, Kiasman ja Wikimedia Suomen järjestämiin talkoisiin osallistui noin sata naista ja miestä. Paikalla oli niin aloittelijoita, kokeneita wikipedistejä kuin muistiorganisaatioidenkin edustajia. Viimeksi mainitut saivat esittää ennakkoon toiveita talkoolaisille. Esimerkiksi Gallen-Kallelan museo toivoi ja sai artikkelit Akselin Gallen-Kallelan pianistivaimosta Marysta ja heidän tyttärestään Kirstistä, joka oli sellotaiteilija ja kuvittaja. Omat sivunsa saivat muiden muassa myös astianpesukoneen keksijä Johanna Schybergson ja astiankuivauskaapin keksijä Maiju Gebhard, muotoilijat Nathalie Lahdenmäki ja Hilkka Rahikainen ja valokuvaajat Elina Brotherus ja Marjaana Kella. Päivän aikana muokattiin enimmäkseen suomenkielistä Wikipediaa, mutta jotkut tekivät päivityksiä myös ruotsiksi, englanniksi ja espanjaksi.

Itse osallistuin tapahtumaan etänä ja annoin blogini lukijoiden ehdottaa aihetta. Valituksi tuli Facebookin talousjohtaja ja naisaktivisti Sheryl Sandberg, joka on puhunut julkisuudessa siitä, miksi yrityksissä on “liian vähän” naisjohtajia. Yleensä kirjoitan uudet Wikipedia-artikkelini itse, mutta koska Sandbergistä oli jo hyvin kattava artikkeli englanniksi, päätin kääntää sen. Wikipedia tarjoaa artikkeleiden kääntämiseen työkalua, joka tuo uuteen artikkeliin alkuperäisen artikkelin lähteet ja linkitykset muihin Wikipedia-artikkeleihin. Työkalusta huolimatta kääntäminen käy työstä, enkä saanut kaikkea valmiiksi parissa tunnissa, kuten olin ajatellut. Kolmen tunnin kuluttua luovutin: nyt saa luvan riittää, vaikkei artikkeli vielä valmis olekaan. Wikipediassa pitääkin tottua oppimaan sietämään keskeneräisyyttä ja toivoa, että joku aiheesta kiinnostunut jatkaa joskus aloittamaani tarinaa.

Kuulemani mukaan talkoissakin moni vasta-alkaja oli yllättynyt siitä, että kirjoittaminen oli osoittautunut odotuksia työläämmäksi, mutta tunnelma oli ollut silti innostunut, ja osa kirjoittajista vaipui “huikeaan kirjoitushurmokseen”. Siitä on hyvä jatkaa!

PS. Someasiantuntija Johanna Janhonen on myös wikipedisti ja Wikimedia Suomi ry:n hallituksen jäsen, joka haastatteli kolumnia varten Kiasman Sanna Hirvosta.

PS2. Kuuntele, mitä Johanna kertoi Sata naista -talkoista Yle Jyväskylän haastattelussa.

PS3. Tutustu tässä tarkemmin siihen, miten artikkeleita käännetään Wikipedian kääntämistyökalulla: