Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Työntekijät Wikipediassa

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kirjoitus on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 19.8.2015.

Kesälomalla kuulin kahvipöytäkeskustelusta, jossa oli mietitty Wikipedian työntekijöitä – päivittävätkö he Wikipediaa ja valvovatko he sitä, ovatko Wikipedian tiedot ajan tasalla? No eivät. Wikipedian sisällöntuotanto ja valvonta on puhtaasti vapaaehtoisten harteilla, amerikkalaisen Wikimedia-säätiön sadat työntekijät taas keskittyvät Wikipedian taustalla olevien ohjelmistojen parantamiseen, erilaisiin Wikipedia-projekteihin, varainkeruuseen sekä rahoituksen myöntämiseen muille Wikimedia-organisaatioille. Yksi tällaisista organisaatioista on Wikimedia Suomi ry, joka on hakenut rahaa säätiön lisäksi myös suomalaisilta organisaatioilta. Viime vuonna yhdistys toteutti yhteistyössä usean GLAM-organisaation (galleriat, kirjastot, arkistot ja museot) kanssa Helsingin kesäyliopistossa Wikipedia-kurssin, jossa vapaaehtoiset päivittivät mm. museoihin liittyvää tietoa. Suomen käsityön museokin järjesti alkuvuonna Jyväskylässä vastaavanlaisen koulutuksen, jossa käsityöaiheista tietoa päivitettiin joukolla.

wikipedia_laattaWikipedia siis pyörii pitkälti vapaaehtoisten voimin, mutta päivittääkö joku Wikipediaa työkseen? Jo vain! Monessa organisaatiossa on herätty siihen, että Wikipedia-artikkeleilla tavoitetaan lukijat paremmin kuin omilla nettisivuilla, nostaahan Googlekin Wikipedia-artikkelit ensimmäisten hakutulosten joukkoon. Kun esimerkiksi tutkija lisää alastaan kertovaan artikkeliin tiedon uusista tutkimustuloksistaan, tieto tulee koko kansan ulottuville. Tietoa siitä, miten ihmiset voivat hyödyntää Wikipediaa työssään tarvitaan kuitenkin vielä. GLAM-organisaatioissa voi olla nk. vierailevia wikipedistejä opettamassa työntekijöitä ja yliopistoissa Wikipedia-lähettiläitä, jotka neuvovat sivuston käyttöä niin opiskelijoille kuin työntekijöillekin. Olen sitä mieltä, että tällaisia Wikipediaa työajalla päivittäviä ja siitä muille kertovia ihmisiä tarvittaisiin enemmän. Toki se pitää tehdä avoimesti, sillä vuosi sitten tuli voimaan sääntö, että vastikkeellisista päivityksistä pitää ilmoittaa Wikipediassa, esimerkiksi omalla käyttäjäsivulla.

Entä miten Wikipedian sisältöä sitten voi vahtia? Helpoiten se onnistuu sähköposti-ilmoitusten kautta, joita lähetetään aina, kun jotain tiettyä artikkelia päivitetään. Ilmoituksia aktiivisesti seuraamalla voi estää esimerkiksi virheellisen tiedon leviämistä.

Wikipedia on on ainoa suomenkielinen tietosanakirja, jota vielä päivitetään. On tärkeää, että sen tiedot pysyvät ajan tasalla ja siksi kannustankin niin vapaaehtoisia kuin oman alansa asiantuntijoitakin osallistumaan sen päivittämiseen.