Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Väärään aikaan väärässä paikassa

 Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 6.2.2013

Tammikuun 4. maanantaina minä olin juuri oikeassa paikassa: viettämässä community managerien eli verkossa toimivien yhteisövastaavien kansainvälistä arvostuspäivää (CMAD) 150 muun asiasta innostuneen ihmisen kanssa. Mutta moni muu olisi halunnut olla kanssamme. Osittain heidän toiveensa toteutui, sillä järjestimme tapahtumasta livestriimauksen, eli netistä saattoi seurata reaaliaikaista videota Tampereelta. Striimin avulla etäosallistujat pääsivät kommentoimaan esityksiä yhtä aikaa lähiosallistujien kanssa mm. Twitterissä, jonne kertyi päivän aikana noin 1500 aiheeseen liittyvää twiittiä.

Yksi tapahtuman etäosallistujista oli Jyväskylän lahja maailmalle, Linda Saukko-Rauta, joka on tullut somessa tutuksi paitsi sarjakuvablogistaan myös sketch note-tyylillä tehdyistä luentomuistiinpanoistaan. Poikansa päiväunien aikana Linda ehti piirtää kuvat kolmesta esityksestä, mm. siitä, miten Fröken Senja opettaa yhteisöllisesti ruotsia Facebookissa. Etäosallistujia oli päivän aikana yhteensä noin parisataa, eli enemmän kuin meitä lähiosallistujia!

Toni Nummelan striimaus-puheenvuorossa havainnollistettiin mm. yleisimpiä virheitä: nettiyhteyden jumittumista ja äänen puuttumista. Hän taisi muuten tehdä jonkin sortin historiaakin striimaamalla omaa esitystään – pitämällä kädessään kännykkää, josta videovälittyi suorana Bambuser-palveluun. Tonin mukaan striimaus on niin helppoa, että kohta hänen mummonsakin sen osaa. Tämä jos mikä inspiroi meitä – pitäisikö alkaa striimailla enemmän niille tuttaville, jotka eivät pääse sukujuhliin tai kalaretkille?

Videot ovat mitä mainioin tapa tuottaa elävää sisältöä verkkoon. Toinen pääpuhujamme, Ylen community manager Mika ”Sippo” Tolvanenkertoikin, ettei enää juurikaan kirjoita blogiin vaan kuvaa sensijaan mobiilivideoita. Ylellä olisi tietysti resursseja tuottaa korkeatasoisempiakin videoita, mutta joskus impulsiiviset mobiililaitteilla kuvatut videot nappaavat talteen tapahtumia, joita ei muuten ehtisi. Voimme ottaa oppia nuorison asenteesta: he pistävät nettikameran pyörimään ja alkavat vasta sitten miettiä, että mitäs nyt ”esitettäisiin” – ei laiteta rimaa liian ylös.

Jos sinua kiinnostaa, mitä muuta CMAD:ssa tapahtui, löydät videot verkosta. Päivän aikana kuulimme mm. miten Aarikka hoitaa verkossa asiakassuhteitaan, miten Jolla-yritys lanseerattiin twiittaamalla, millaista on kiinalainen some, miksi Iron Sky tarvitsi ystävällistädiktaattoria joukkojen johtamiseen ja mitä yhteistä on kuoppaanpudonneella miehellä, Raamatulla ja Tuhkimolla.