Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Wikipedian johtajat

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehtiTämä kirjoitus on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 2.7.2014 ja se pohjautuu pitkälti bloggaukseen, jonka Johanna kirjoitti Wikimedia Suomi ry:n blogiin toukokuussa.

Kuka Wikipediaa johtaa, kysyi bussikuski minulta, kun palasin huhtikuussa Berliinistä Wikimedia-konferenssista. Hyvä kysymys. Kyseinen tapahtuma pisti tuoreen wikimedistin pään aika sekaisin, sillä vasta Saksassa minulle alkoi paljastua se, miten mutkikas kokonaisuus Wikipedian, maailman suurimman tietosanakirjan, taustalla oleva Wikimedia-liike onkaan.

Wikimedia-säätiölle etsittiin vuoden verran uutta johtajaa Sue Gardnerin seuraajaksi. Vastuupaikan sai Lila Tretikov, venäläissyntyinen sanfranciscolaisen yliopiston kasvatti, teknologiajohtaja ja koneoppimisen asiantuntija, joka on opiskellut mediataidetta. Mutta kuka hänet sitten valitsi?

Ylintä päätösvaltaa Wikimedia-liikkeessä käyttää Wikimedia-säätiön Board of Trustees, johon kuuluu kymmenen henkilöä. Yksi paikka kuuluu pysyvästi Wikipedian perustajalle, Jimmy Walesille, muut paikat jaetaan uudelleen kahden vuoden välein. Paikoista neljä on varattu Wikimedian paikallisorganisaatioiden eli chaptereiden edustajille, loput paikat annetaan yhteisön edustajille. Yksi suomalainenkin on aikanaan tuossa lautakunnassa vaikuttanut: Teemu Leinonen, Aalto-yliopiston professori.

Lautakunta siis valitsi uuden toimitusjohtajan, sen lisäksi se hyväksyy uudet chapterit ja tekee päätöksiä ohjeistuksista. Toimitusjohtaja taas johtaa säätiötä, jossa on tällä hetkellä noin 200 työntekijää.

Wikimedia-säätiön keräämien varojen jaosta vastaa kaksi säätiön ulkopuolista komiteaa, jotka päättävät chaptereiden ja erilaisten projektien rahoituksesta. Luonnollisesti myös chaptereilla on oma komiteansa… Chaptereista suurin on Saksassa, Berliinin toimistossa on viisikymmentä työntekijää. Siihen verrattuna Suomen chapter eli Wikimedia Suomi ry on paitsi nuori myös pieni. Meillä on vain yksi puolipäiväinen työntekijä, Susanna Ånäs, jonka työaika kuluu etupäässä Wikimaps-projektin parissa. Suunnitelmissa on kuitenkin kasvattaa organisaatiota. Wikimedia Suomen tehtävä on edistää Wikipedian ja muiden säätiön ylläpitämien palvelujen tuntemusta ja käyttöä Suomessa. Myös vapaan sisällön luonti ja levittäminen on meille tärkeää ja siksi yhteistyötä tehdään mm. Open Knowledge Finland ry:n kanssa.

Niin, mutta kuka sitä Wikipediaa sitten johtaa? Sinä ja minä, käyttäjät. Me päätämme mistä asioista Wikipediaan kirjoitetaan, mistä asioista ei ja siitä lahjoitammeko sen kehittämiseen aikaa ja rahaa. Säätiö tuntee olevansa vastuussa etupäässä lahjoittajille. Ylin valta taitaa siis sittenkin olla meillä!