Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

Mini treasures wiki, maailman suurin nukkekotisivusto

Someen nukkekotiharrastuksen siivittämänä

Se, että Johanna Janhonen on tänä päivänä sosiaalisen median asiantuntija johtaa juurensa hänen nukkekotiharrastukseensa. Vuonna 2000 se oli niin eksoottinen harrastus, että oli pakko mennä nettiin etsimään seuraa. Harrastuksen siivellä hän tuli tutustuneeksi erilaisiin sosiaalisen median välineisiin, Johanna oli mm. Suomen ensimmäinen nukkekotibloggaaja.

Oma wiki harrastusyhteisölle

Saadessaan vuonna 2006 tehtävän tuoda Nokiassa 1000 hengen tuotekehitysorganisaatioon wikin, Johanna huomasi työkalun sopivan hyvin myös harrastusmaailmaan: hän perusti Nukkekotiwikin. Kolme vuotta myöhemmin hän huomasi, ettei maailmassa ole vielä englanninkielisiä nukkekotiwikejä ja niin hän käänsi wikinsä englanniksi: syntyi Mini treasures wiki. Mini treasures wiki oli Johanna Janhosen portfolio, jonka avulla hän näytti someosaamistaan someuransa alkuvaiheessa. Hän testasi myös sitä, miten Amazonin affiliate-palvelun avulla tienata rahaa. Vuosien varrella Johana oppi Mini treasures wikin avulla paljon kaikenlaista, mutta kun hän alkoi järjestää CMADFI-tapahtumaa, ei MTW:lle enää riittänyt aikaa. Nykyään wikiä pyörittää kanadalainen eläkeläisrouva, Linda McD, jonka Johanna värväsi moderaattorikollegakseen ensimmäisten kuukausien aikana. Nykyään Linda tekee wikissä hienoa työtä jatkaen niiden suuntaviivojen pohjalta, jotka Johanna oli asettanut.

Joitakin oppeja MTW:n matkan varrelta:

Mini treasures wikin markkinoinnin kanssa Johannalla oli iso ongelma: miten lanseerata palvelu *koko maailman* harrastajille? No tietysti somen avulla. Katso tarkempi kuvaus alla olevista kalvoseteistä:

Mini treasures wiki käyttää monipuolisesti somea

Mini treasures wikin vuosi 2011 lukuina

Harrastajien oma kuvayhteisö Flickr-palvelussa

Mini treasuresin herkullisin some-kanava on Flickr-ryhmä, josta löytyy maaliskuussa 2017 noin 13 000 minikuvaa (ks. alla). Lisätessään kuvia ryhmään kuvaajat ovat antaneet Johannalle luvan käyttää niitä wikin koristeena. Johanna ilmoittaa kuvan ottajalle millä sivulla kuvaa on käytetty ja saa siitä palkinnoksi kuvaajan kiitokset: he ovat hyvin otettuja siitä, että heidän kuvansa saavat wikinäkyvyyttä.

Sisällöntuotannon automatisointi optimoi ajankäyttöä

Tehokas resurssien hallinta on Johannalle tärkeää: MTW on hänen harrastuksensa, joten muiden kiireiden aikana sen pitää pystyä tulemaan toimaan ilman häntä. Tähän on päästy mm. värväämällä apuja yhteisöstä, esim. kanadalainen Linda toimii eläkepäiviensä ratoksi sivuston toisena äitihahmona oikeanlaisen ohjauksen ja motivaation ansiosta ja esim. markkinointiapua saadaan ympäri maailmaa. Tärkeää on myös sisällöntuotannon optimointi, linkitys, automatisointi ja seuranta.

Lue myös aiheeseen liittyvä lehdistötiedote.