Piilotettu aarreAsiantuntija-apua somepalveluiden käyttöön

E-oppaat

Piilotetun aarteen nettisivuilta löytyy paljon asiaa ilmaiseksi. Syksyllä 2018 Johanna Janhonen alkaa päivittämään sivuille myös maksullista sisältöä. Ensimmäisenä julkaisuvuoron saa
wikipedia_mies

The complete guide for editing a company’s Wikipedia article in English – tips, hints and ideas for content

Mitä: Maailman kattavimmat ohjeet siihen, miten englanninkielisen Wikipedian yrityssivuja kannattaa päivittää. Näin tarkkoja ohjeita ei löydy edes Wikipediasta!
Kenelle: Ihmisille, jotka työskentelevät isoissa (pörssi)yrityksissä ja haluavat kertoa työnantajastaan mahdollisimman kattavasti, Wikipedian sääntöjä kunnioittaen.

“Yritysten edustajien on hyvä ymmärtää ne yhteiset pelisäännöt, joiden puitteissa Wikipediaa voidaan täydentää ja muokata. Johanna avaa nämä pelisäännöt ohjeistuksessaan käytännönläheisesti ja kattavasti.”

– Pekka Rantamoijanen, Head of Digital Marketing at Valio

Siihen, miksi ohjeet ovat englanniksi on kaksi hyvää syytä:

  1. Englanninkielisen Wikipedian säännöt ovat tiukemmat kuin suomenkielisen. Kun ymmärrät ja noudatat niitä, et joudu pulaan muissakaan Wikipedioissa, et sittenkään, vaikka nekin tiukentaisivat omia sääntöjään.
  2. Yritin etsiä yrityksille tarkoitettuja ohjeita siitä, miten Wikipediaa voi päivittää paitsi eettisesti myös laadukkaasti. Tällaisia ohjeita ei ollut olemassa, joten päätin kirjoittaa ohjeet itse, englanniksi, jotta niitä pääsisi lukemaan mahdollisimman moni.

Ohjeet keskittyvät yritysartikkeleihin ja niissä kerrotaan Wikipedian säännöistä yrityspäivittäjille ja annetaan ideoita ja ohjeita siitä, miten sisällöistä tehdään mahdollisimman kattavat. Kerron ohjeessa mm. asioista, joita introssa/infoboksissa/artikkelissa olisi hyvä mainita, kuvista, kategorioista, artikkelien kääntämisestä ja käyttäjätileistä. Otan lukijoilta vastaan myös toiveita asioista, joita ohjeeseen pitäisi vielä lisätä.

Vaikka olen päivittänyt Wikipediaa enimmäkseen suomeksi, työni englanninkielisessä Wikipediassa on huomattu ja tunnustettu. Kesäkuussa 2018 sain oheisen kiitoksen hyvästä sisällöntuotannosta ja siitä, että noudatan Wikipedian sääntöjä. Tämä on valitettavan harvinaista työnsä puolesta Wikipediaa päivittävillä.

barnstar

Näyte oppaasta:

“EDITING WIKIPEDIA FOR A COMPANY – IS IT REALLY OK?

Many Wikipedians say that companies should not edit Wikipedia:

“Paid advocates are very strongly discouraged from direct article editing, and should instead propose changes on the talk page of the article in question if an article exists, and if it does not, from attempting to write an article at all. At best, any proposed article creation should be submitted through the articles for creation process, rather than directly.”

The problem in this process is that…”

Oppaasta on toistaiseksi mahdollisuus saada alennus lukijapalautetta vastaan. Pyydä tarjous oppaasta ja kysy lisää!